les Ressources Minières

OA - Liste

Les Ressources minérales (*)

Résultats pour:
steden

2024

De leefomstandigheden voor de Europese egel worden almaar slechter, daarom trekken de dieren steeds vaker naar steden. Maar zelfs daar hebben ze het lastig.

2023

In Europa zijn ‘verborgen bomen’ goed voor maar liefst een miljard ton aan extra biomassa. Het zijn bomen in steden en landelijke gebieden die eerder niet meegerekend werden in inventarisaties omdat ze niet in een bos groeien.
De recente verwoestende overstromingen in Peking hebben het Chinese “Sponge Cities Project” danig op de proef gesteld. Hoewel de hoofdstad onder het project extreme regenval zou moeten aankunnen, lieten tientallen mensen het leven en moest een gloednieuwe “sponsluchthaven” sluiten.
Vlinders worden wereldwijd het hardst getroffen door de groei van steden. Gebrek aan groen en voedsel treft daarnaast ook veel wilde bijen die vroeg in het voorjaar vliegen, blijkt uit een wereldwijde studie.
Europese steden hebben het moeilijk om klimaatdoelstellingen vast te leggen die zowel ambitieus als haalbaar zijn. Zo miste Oslo - nochtans een gidsstad op vlak van klimaatbeleid - een belangrijke doelstelling om de uitstoot te halveren tegen 2020, en de Noorse hoofdstad is niet alleen.
Hoe meer de temperatuur de hoogte in zal gaan, hoe vaker stedelingen te maken krijgen met hittestress. In het Zuiden komt daar nog een extra factor bij: vochtige hitte maakt het leven in steden nog ondraaglijker.
Duizenden steden over de hele wereld kunnen zichzelf volledig van energie voorzien met zonnepanelen die op waterreservoirs drijven. Bovendien beschermen die de watervoorraden in een opwarmend klimaat, stelt onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Amper 6 landen ter wereld halen de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In slechts 3 procent van de steden blijft de luchtvervuiling binnen de perken. Dat is de conclusie van het jaarlijkse World Air Report van het Zwitserse bedrijf IQAIr.

2022

4 op de 5 steden kregen dit jaar al ‘aanzienlijke’ klimaatgevaren over zich heen. Maar er is ook goed nieuws: steden die klimaatactie ondernemen, krijgen er meteen ook een hele lijst aan voordelen bij. Dat stelt nieuw dataonderzoek in bijna duizend steden wereldwijd.
Droogte, overstromingen en kusterosie vormen een enorm risico voor steden over de hele wereld. De kosten kunnen oplopen tot 194 miljard dollar per jaar tegen de helft van deze eeuw, blijkt uit onderzoek in 96 steden.
Naarmate de uitstoot van fossiele brandstoffen blijft stijgen en de planeet warmer wordt, worden hittegolven frequenter, langer en dodelijker. In delen van India en Pakistan werd in mei een ondraaglijke 50 graden Celsius bereikt, een piek die volgens wetenschappers dertig keer waarschijnlijker was door de klimaatverandering.
Volgens schattingen zal klimaatverandering de komende decennia miljoenen mensen op de been brengen. Adviesorganisatie MMC ijvert voor rechtstreekse financiering aan steden die vandaag al te maken krijgen met de gevolgen van het veranderende klimaat en de volksverhuizingen die daarmee gepaard gaan. Zo kreeg Beira in Mozambique een fonds waarmee een belangrijke vismarkt terug kan worden opgebouwd en visverkopers opnieuw een toekomst krijgen. De markt werd drie jaar geleden verwoest door cycloon Idai.
Stormen en hevig onweer komen dubbel zo vaak voor als 30 jaar geleden in sommige snelgroeiende West-Afrikaanse kuststeden. Nieuw onderzoek linkt dat voor het eerst aan de lokale ontbossing.

2021

Extreme weerfenomenen vergroten de al bestaande ongelijkheid in Latijns-Amerika. Zeker in de steden, waar een op de vijf Latijns-Amerikanen woont.