Opvolging

OA - Liste
anthropoceen.eu


Om de referenties van een auteur te zien, klik op zijn/haar naam. Om terug te keren naar de pagina, gebruik de refreshknop hieronder.

zoekresultaten voor:
PFOS

10 maart 2023

Op de schoolbanken kreeg MO*columnist en klimaatactivist Katrin Van den Troost steevast te horen dat de vervuiler betaalt. Alleen lijkt dat niet op te gaan voor een van de meest vervuilde lappen grond in Europa: daar waar multinational 3M decennialang PFOS dumpte.

26 maart 2022

Een brede coalitie van milieu- en natuurverenigingen en gezondheids- en gezinsorganisaties heeft 28 aanbevelingen overhandigd aan de Vlaamse regering. Doel: een krachtdadiger milieu- en gezondheidsbeleid, zodat er nooit nog een PFOS-schandaal komt in Vlaanderen. Ook duizenden burgers onderschreven die boodschap.

14 maart 2022

Milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace België trekken samen met milieuactivist Thomas Goorden en burgerbeweging Grondrecht opnieuw naar de Raad van State om het hervatte grondverzet voor Oosterweel in met PFAS-vervuilde grond aan te vechten (1). De werken werden begin vorige week hervat, ook al zijn tal van problemen met gehanteerde bodemnormen, milieu-impact, gezondheidsimpact, impact op sanering en aansprakelijkheid nog altijd niet opgelost.

23 februari 2022

Het enige onafhankelijke overheidslabo voor milieuanalyses wordt mogelijk opgedoekt, en dat wekt de verontwaardiging van Erik Grietens (Bond Beter Leefmilieu). Hij hekelt de besparingen op de kap van milieu en gezondheid. De politieke verontwaardiging over het PFOS-schandaal en stikstofgate zijn nauwelijks geluwd, of de jarenlange besparingsdrift die aan de basis ervan lag wordt gewoon verdergezet.’

22 februari 2022

Dinsdagmiddag 22 februari wordt in het parlement de toekomst van het laboratorium van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) besproken. Het enige onafhankelijk overheidslabo voor milieuanalyses in Vlaanderen moet er potentieel aan geloven, door besparingen ... Een totaal verkeerd signaal, vindt Bond Beter Leefmilieu. Op een ogenblik dat het PFOS-schandaal en stikstofgate duidelijk maken dat de overheid er niet in slaagt om milieurisico’s te beheersen en de volksgezondheid te beschermen, wordt het tijd om opnieuw te investeren in een gezond leefmilieu voor de Vlaming.

17 februari 2022

Een brede coalitie van milieu- en natuurverenigingen en gezondheids- en gezinsorganisaties wil dat er lessen getrokken worden uit het PFOS-schandaal, laat Bond Beter Leefmilieu weten in een persbericht. In een gezamenlijke visietekst pleit het brede middenveld voor een gespierder milieubeleid in Vlaanderen, dat de gezondheid van iedere Vlaming vooropstelt en werk maakt van de strijd tegen kankerverwekkende stoffen en hormoonverstoorders. Samen leggen ze aan de Vlaamse regering 28 concrete aanbevelingen voor.

26 januari 2022

Een coalitie van de milieubeweging, ecologische tuiniers en bioboeren laat in een gezamenlijke mededeling weten dat ze samen de Vlaamse Overheid, de Openbare Maatschappij voor Afvalstoffen (OVAM) en Lantis (de bouwheer van de Oosterweel) dagvaarden. Hoewel de 3 partijen zeker sinds 2017 op de hoogte waren van de PFOS-vervuiling en de potentiële gevolgen voor milieu en volksgezondheid, verzuimden ze de bevolking te waarschuwen, stellen de milieuorganisaties vast. Ze besluiten dat de overheid de informatieplicht, de zorgplicht en de rechten van de mens heeft geschonden.

14 januari 2022

Bond Beter Leefmilieu (BBL)stapt mee in de milieustakingsvordering tegen Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbining en aannemerscollectief Rinkoniën. Het PFOS-dossier vormt een belangrijk precedent voor elke werf in Vlaanderen: de overheid moet haar eigen milieuregels volgen, ze moet bodemnormen hanteren die de volksgezondheid en het milieu beschermen en ze moet de vervuiler laten betalen voor de kosten. BBL sluit zich daarmee aan bij de eisen van Grondrecht, Thomas Goorden en Greenpeace.

17 juni 2021

Na de storm aan berichten over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, de geheime dading en het gebrek aan handhaving door de overheid blijkt één constante: in Vlaanderen wordt het milieubeleid geschreven op maat van de industrie, zonder de maatschappelijke kosten en de volksgezondheid in rekening te brengen. Hoog tijd dat Vlaanderen het industrie- en milieubeleid zélf begint te sturen.

01 juni 2021

Er zit op sommige plaatsen tot 26 keer te veel PFOS in de grond in Zwijndrecht. Dat blijkt uit de bodem- en grondwaterstalen die de gemeente liet onderzoeken. PFOS is een chemische stof die de hormonen verstoort en mogelijk kankerverwekkend is. De Zwijndrechtse 3M-fabriek produceerde de stof jarenlang.


powered by :