Opvolging

OA - Liste
anthropoceen.eu


Om de referenties van een auteur te zien, klik op zijn/haar naam. Om terug te keren naar de pagina, gebruik de refreshknop hieronder.

zoekresultaten voor:
vrije

06 augustus 2024

Enkele Vlaamse economen zien een groot potentieel draagvlak voor de invoering van een klimaatdividend voor gezinnen en ondernemingen, ter compensatie van een CO2-heffing. Lees hieronder hun uiteenzetting. De ondertekenende auteurs vindt u onderaan deze vrije tribune.

03 augustus 2023

Sommige kwesties zijn een no-brainer en toch worden ze geen beleid. Waar wachten we op? Die vraag stelt maandblad SamPol zich in zijn 'Zomerrreeks 2023: 5 minuten politieke moed' met 40 korte artikels over ideeën die veel meer aandacht verdienen. Dit is één van die ideeën: "In afwachting van een EU die de productie van SUV’s verbiedt of beperkt, kan een lokale overheid SUV-vrije zones creëren in woonkernen".

05 mei 2023

Sinds dinsdag 2 mei wordt de UGent bezet door de studentenbeweging End Fossil Gent, de Gentse tak van een internationale beweging die opkomt voor duurzamere (hoger)onderwijsinstellingen en een fossielvrije samenleving. De studenten publiceerden enkele weken geleden een open brief met hun eisen, gericht aan de rector en de Raad van Bestuur van de UGent. Vrijdag 5 mei eindigen de studenten hun bezetting met een protest tegen de besparingsplannen en eisen een universiteit dat de klimaatproblematiek serieus neemt. 

02 december 2022

“De tijd is voorbij om toeschouwer te zijn.” — Serge de Gheldere

17 november 2022

Op de VN-klimaattop van dit jaar, de COP27 in Egypte, worden voor het eerst olie- en gasbedrijven uitgenodigd om deel te nemen aan het officiële programma. De impact die de lobbyisten van deze sector op de COP27 hebben gekregen is ongezien. Dat belooft weinig goeds.

27 oktober 2022

De EU actualiseert haar verordening over duurzaam gebruik van pesticiden (SUR). Het voorstel van de commissie bevat slechts kleine verbetering en maakt geen plaats om de weg vrij te maken voor een duurzame en gifvrije landbouw. Pesticiden zijn een belangrijke oorzaak van het verlies aan biodiversiteit en een gezondheidsrisico voor mensen, vooral voor degenen die in de buurt van boerderijen werken en wonen. Daarom is het belangrijk dat de EU overstapt van het huidige landbouwsysteem dat afhankelijk is van schadelijke stoffen.

12 oktober 2022

Met 'Voordat de bom valt' schreven Ludo De Brabander en Pieter Teirlinck de beste samenvatting ooit van de geschiedenis van de kernwapenwaanzin. Hier staat alles wat je moet weten uitstekend samengevat in 178 pagina's. Verzet begint bij kennis, kennis verwerf je met informatie, die vind je in 'Voordat de bom valt'.

05 oktober 2022

Als we de maatregelen overschouwen die de regeringen nemen tegen de energiecrisis, dan zie je duidelijk een rode draad: de vrije markt blijft onaantastbaar. Men blijft erin geloven alsof het een natuurwet is. Maar bij de huidige werking van de energiemarkt is die logica ver te zoeken. Het kan en moet anders.

21 september 2022

Hoe bestrijden we de huidige klimaat- en energiecrisis? Reset.Vlaanderen, het netwerk rond de sociaal-ecologische transitie, ging daarvoor op zoek naar suggesties bij zijn leden — vakbonden, klimaat- en milieubewegingen en het sociale middenveld. Coördinator Vanya Verschoore: ‘Nu niet investeren in de toekomst, dat is schuldig verzuim.’

05 januari 2022

De economische gevolgen van de pandemie zijn nog niet volledig doorgedrongen. Zowel productie als distributie, verslechterende toegang tot grondstoffen en verlaagde productiviteit zullen leiden tot zware problemen voor de voedselbevoorrading voor het armere deel van de bevolking wereldwijd, ook in de VS waar de ongebreidelde 'vrije markt' het verst opgedrongen werd. Een niet bepaald fraai vooruitzicht, volgens Brits onderzoeksjournalist Alan McLeod.

07 december 2021

De geliberaliseerde energiemarkt bracht de consument enkel torenhoge energieprijzen en remde de transitie naar 100% hernieuwbare energie. Volgens klimaatactivist Wim Debucquoy moet 'een cruciale sector zoals onze energievoorziening opnieuw in publieke handen' komen, 'in plaats van de gezinnen over te laten aan de jungle van de vrije energiemarkt'.

27 september 2021

Kinderen die vandaag worden geboren zullen tot zeven keer vaker te maken krijgen met extreem weer dan hun grootouders. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van de Belgische klimaatwetenschapper Wim Thiery van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).


powered by :