Sélection du moment:
Een CO2-reductie met 55 procent tegen 2030 is nog veraf, volgens de jongste cijfers. Maar wie de energietransitie kostenefficiënt wil houden, moet ambitieuzer zijn.
Omdat de aarde opwarmt, dooit ook de permafrost – bevroren grond die normaal gezien nooit ontdooit. Dat zal voor tientallen miljarden schade toebrengen aan gebouwen en wegen in het noordpoolgebied, concludeert een internationaal onderzoek.
Nigeria is het eerste grote ontwikkelingsland dat een jaarlijks CO2-budget gaat vastleggen. Zo wil het olieproducerende land tegen 2060 de uitstoot tot nul terugbrengen. Een nationale raad moet toezicht houden op de uitvoering van de klimaatplannen.
Op 24 november organiseert de faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven het symposium ‘CO2 is in the air’ over de weg naar een klimaatneutrale industrie. Bij de gastsprekers: ArcelorMittal en ExxonMobil, twee van de meest vervuilende multinationals in ons land. In plaats van hen een onkritisch een platform te bieden, zouden we beter een debat organiseren over de rol van deze bedrijven in de klimaatopwarming.
Kolenverslaafd Polen zegt zijn mijnen te willen sluiten, maar tussen woord en daad gaapt vaak een diepe kloof. De een ziet de vervuilende industrie als een vloek, de ander vreest banenverlies en armoede. ‘Mijnwerkers hebben een eigen cultuur, je kunt hen niet zomaar in een distributiecentrum van Amazon stoppen.’
De mooie beloftes over netto-nul-uitstoot die overheden en grote bedrijven in het kader van de klimaattop maken, dienen slechts als afleidingsmanoeuvre, schrijven Maureen Santos en Linda Schneider van de Heinrich-Böll-Stiftung. ‘Deze schijnbaar ambitieuze doelstellingen komen neer op de zoveelste ronde van “greenwashing” omdat netto nul niet echt nul is.’
Actievoerders van Extinction Rebellion legden afgelopen vrijdagavond 29 oktober het klimaatdebat ‘De Grote Shift’ van De Standaard stil. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten en Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van Financiën, gingen er in discussie over de klimaatcrisis. Ook leden van burgergroep Tegengas voerden actie en onderbraken het debat.
Een meerderheid van de Europeanen is voorstander van snelle actie om de klimaatcrisis te stoppen, blijkt uit onderzoek in zeven Europese landen. Maar zelf de eet- of reisgewoonten veranderen, ligt moeilijker.
De impact van cruiseschepen op zowel milieu en klimaat als de volksgezondheid neemt snel toe, stelt Brits onderzoek. Volgens de wetenschappers is er dringend nood aan strengere normen voor de sector.
Bij de Australische Black Summer-bosbranden van 2019 is veel meer CO2-vrijgekomen dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek op basis van satellietmetingen.
Aan de vooravond van de algemene vergadering van de Verenigde Naties hebben duizenden academici er bij de regeringen op aangedrongen te onderhandelen over een internationaal verdrag om de klimaatcrisis bij de bron aan te pakken: fossiele brandstoffen.
Gemiddeld produceren 3,5 inwoners van de Verenigde Staten genoeg CO2-uitstoot om een overlijden te veroorzaken. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie naar de ‘mortaliteitskosten van CO2’ in Nature.
Windmolens blijken om nog een reden goed voor het klimaat: de zeebodem rond de parken slaat aanzienlijk meer CO2 op. Dat blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
abs_empty
Un constat peut être posé : les émissions de gaz à effets de serre n’ont fait que croître d’année en année et les gouvernements en Belgique n’ont pas l’ambition d’agir, malgré leurs engagements », a plaidé Me Carole Billiet, avocate de l’ASBL Klimaatzaak, mardi matin, dans le « procès climat », devant le tribunal civil de Bruxelles. L’association, rejointe par 62.000 citoyens, a intenté une action contre l’Etat et les trois Régions en vue de contraindre les autorités belges à respecter leurs promesses dans le cadre de la lutte contre le réchauffement climatique.
abs_empty
abs_empty